Boktips

Här publicerar vi boktips med olika teman. Boktips hittar du också genom att klicka på underrubrikerna i menyn till vänster.

2016 Stort Nalle år!

I år hyllar vi två av litteraturens stora och kända nallar. 

År 1926 gav A.A.Milne ut den första boken om Nalle Puh och hans vänner i Sjumilaskogen. Så vår kära Nalle Puh fyller 90 år i år.

50 år fyller Rune Andréassons  berömda björn vid namn Bamse.

Han finns i böcker men är kanske främst känd som serietidning.

Här finns han som bilderbok på temat tid.

En nalle är ofta bland det första vi ger i present till en nyfödd. Ofta blir nallen barnets trygga kompis långt upp i ålder.En del nallar följer oss genom hela livet, som i filmen Ted.

Ted är nallen som fick liv när John Bennett  som liten önskade att hans nalle skulle bli levande. Nu är han vuxen men hans levande nalle följer honom fortfarande. På gott och ont...En uppföljare,Ted 2, är på gång.

Man kan sy egna nallar till sig själv eller att ge bort i present. 25 trogna vänner finns i boken Teddybjörnar.

Steg för steg beskrivningar och mönster. Kan varieras i det oändliga.Hitta på kläder och accessoarer.

Nallen med dom prickiga byxorna, Rasmus Nalle.   Här i boken Rasmus Nalle som brandman.

Rasmus nalle och hans vänner bestämmer sig för att starta en brandkår. Det verkar vara en riktigt god idé,för plötsligt vimlar det av eldsvådor som måste släckas.Brandkåren får bråttom att spruta vatten...men det slutar inte alltid så bra.

 

Läsutmaningen

Läs en novellsamling

Det finns många olika orsaker till att läsa noveller: de är lagom korta om man inte orkar eller hinner läsa så länge åt gången, man hinner inte somna innan slutet, ur en novellsamling kan man välja russinen ur kakan.

 

 

I tolv noveller skildras män och kvinnor som undrar, som drömmer och längtar. Som analyserar och reflekterar över allt som har med kärlek att göra. Det handlar om den riktiga kärleken, den med stort K. Föreställningarna om detta efterlängtade tillstånd kan se mycket olika ut och det visar sig också i de här novellerna.

 

 

I Jonas Karlssons novellsamling Den perfekte vännen avhandlas hjärnspöken och gåtfullheter, möten och missförstånd. De utspelar sig i Stockholm och handlar ofta om unga män i trettioårsåldern som hamnar i olustiga, pinsamma situationer. Väldigt lite antyds från början. I samma stund som vi som läsare inser vad som händer går det också upp för huvudpersonerna.

 

De fem berättelserna i Från doktor Klimkes horisont skildrar människor som drabbas av det oförutsedda och oförutsägbara: språkläraren som får ett handskrivet meddelande från en kvinna som varit död i trettio år, författaren som reser till dödens och suckarnas stad och dras in i ett älskande pars självmordspakt. Det här är inte några deckargåtor i vanlig mening, men spänningen är trots det hög.

 

 

I Anna Gavaldas novellsamling Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans möter vi den Paris-chica kvinnan som stolt avspisar en flirt för en snegling på mobildisplayen under en romantisk middag. Ynglingen av fin familj som lånar pappas lyxbil och råkar köra på ett vildsvin, lastar svinliket i bilen och överraskas av att det fortfarande lever. De kretsar kring allt från syskonkunkurrens och äktenskaplig kyla, tillfällig sex, förälskelser och unga människors möte med etablissemanget.

 

 

Nam Les hyllade och prisbelönta novellsamling Båten tar oss från Colombias slum till Teherans gator, från New York City till Iowa City, från en liten fiskeby i Australien till ett fartyg på Sydkinesiska havet. Han beskriver vad det innebär att vara människa, oavsett var i världen man befinner sig.

 

Dokumentärbok om Ålands historia

I vår läsutmaning finns flera förslag som handlar om att läsa lokalt. Den här gången blir det tips om dokumentärer som handlar om Ålands historia.

Isela Valve: Sankt Olof går igen

En ganska tunn bok med ett spännande innehåll. Här finns chans att lära sig mera om de åländska skyddshelgonen. Boken vänder sig till både vuxna och barn och är rikt illustrerad. Utgångspunkten är de helgon som finns avbildade i de åländska kyrkorna.

Ulla Boman: Bondflickan

Ulla Boman har sammanställt och kommenterat Häggens-Agnes Carlsons dagbok 1938-1940. Ett spännande tidsdokument både vad gäller språket och vardagslivet på gården Häggens i Stålsby. Boken är illustrerad med fotografier som ger en extra dimension till dagboksanteckningarna.

Ann-Gerd Steinby: Fången i tornet

Erik XIV sitter hösten 1571 inspärrad på Kastelholms slott. Historien om honom och slottet är en av elva berättelser i denna bok. Ann-Gerd Steinby har fiskat upp några historiska pärlor och skildrar dem på ett lättillängligt och underhållande sätt. Alla historier har anknytning till Åland och utspelar sig på 1500- och 1600-talen. Det handlar bland annat om Gustav Vasas besök på Åland, kaparkungen Sören Norby och drottningar på slottet.

Christina Remmer: Krönika kring ett badhus

Mariehamns badinrättning och havskuranstalt verkade i 26 år, från 1889 till 1914. Denna tid berättar Christina Remmer om i krönikan som är rikt illustrerad med bilder från tiden då det begav sig. Epoken har lämnat efter sig både namn och byggnader i stadsbilden. En spännande tid i Ålands och Mariehamns historia som är väl värd att läsa om.

 

Barnens jul

Visst är det mysigt att läsa högt för barn och barnbarn de böcker som man själv minns från barndomen, men spännande är det att ge sig ut på lite nya äventyr i de böcker som ges ut just nu.

Skorstensjul

 

Det är en kall kväll när Stella,Issa och Mago stiger av tåget  i Stockholm. De har rymt från barnhemmet för att leta efter Magos pappa. På centralstationen träffar de en rundlagd farbror med smutsigt skägg. Han har en fiollåda framför sig och en skylt där det står att han är hungrig.Farbrorn heter Niklasson och har glömt bort vem han är. Barnen bestämmer sig för att hjälpa honom. Nu är det bråttom! Om inte Niklasson kommer på vem han är före julafton riskerar hela julen att bli inställd.

Vantarna: en julsaga

 

Henrietta, ett barn av havsfolket,sköljs som liten upp på land och tas om hand av människorna. Hennes minnen av att simma i kelpsskogen faller i glömska. Många år senare,strax före jul kliver hon på en buss på väg mot havet. Kraken har tagit ett annat havsbarn tillfånga. Då gör Henrietta något oväntat och modigt.

Drutten och plutten firar jul

 

Drutten och plutten håller nästan på att missa julafton! Som tur är upptäcker de det i sista sekund. Men det är mycket som ska ordnas,gran,mat och julklappar. Boken är skriven på rim och passar för barn från 3 år.

Astrid Lindgrens jul:Astrid läser sju älskade julsagor

 

Nytt men ändå gammalt. Boken kan läsas som en vanlig bok men man kan också lyssna när Astrid läser sina egna berättelser. Astrids egen röst är magisk! Astrids berättelser är magiska! Tänk er då vilken härlig kombination!

 

 

Höstens nya böcker

De senaste veckorna har vi fått många nya böcker till biblioteket så vi är fulladdade inför höstens alla mysiga lässtunder. Bland romanförfattarna finns flera nya spännande bekantskaper, här är några av dom.

 

När Henk dör i en bilolycka tvingas hans bror Helmer ta över hemma på gården. Där lever han ensam kvar med sin gamle far och några kor, en skock får och två åsnor. En dag bestämmer han sig för en förändring, han bär upp den sängliggande fadern till ett rum på ovanvåningen och börjar städa ut de gamla möblerna. Strax därefter får han ett brev från Riet, som en gång i tiden var förlovad med Henk. Han har inte hört av henne sedan hans far bad henne lämna huset och aldrig mer återvända. Nu vill hon komma på besök.

 

 

Ett ungt förälskat par vaknar upp ur medvetslöshet, desorienterade och fångna i något som verkar vara en kakelklädd container. Deras fängelse tycks först vara helt tomt men när de famlar i mörkret finner de två saker: en revolver och en mobiltelefon. Någon har satt den här typen av kidnappningar i system; fler par försvinner - arbetskollegor, mor och dotter, två prostituerade kvinnor. Alla ges samma förutsättningar och alla ställs inför samma ultimatum. En får leva. En ska dö.

 

 

Linda Olsson skriver här en thriller tillsammans med Tom Sainsbury. En ung man hittas död på ett bibliotek i Auckland, Nya Zeeland. Polisen är övertygad om att det var självmord, men mannens nära vän misstänker mord. Den döde mannen, Brent skrev på ett bokmanus som nu är spårlöst försvunnet. Vilka farliga hemligheter döljer sig i det försvunna bokmanuset?

 

 

En historia om en borttappad flicka, två pensionärer och ett oförglömligt äventyr. Millie Bird är sju år gammal och har hunnit lista tjugosju föremål i sin Bok om döda saker när hennes pappa plötsligt blir nummer tjugoåtta. En dag blir Millie lämnad ensam kvar i köpcentret. Då dyker den åttiosexårige före detta maskinskrivaren Karl upp. Tillsammans med änkan Agatha ger de sig av på en halsbrytande resa genom Australien.

 

 

Under en kall och mörk januarivecka hittas döda män runt om i Stockholm. De är alla mördade på ett våldsamt sätt, till synes utan samband och med kryptiska tecken lämnade på kropparna. Signe Grahn är en kämpande filmskapare som desperat söker efter nästa actionfyllda blockbuster. Därför tar hon tacksamt emot det oväntade uppdrag som erbjuds henne via nätet, av en man som kallar sig Ola. Björn Fors, lärare och beteendevetare vid psykologiska institutionen på Stockholms universitet, blir inkallad som specialist för att ingå i Gärningsmannaprofilgruppen på Rikskrim.

 

Filmtips

Hösten är här och då kan det vara skönt att krypa ner i soffan för att titta på en bra film. Vi lånar ut DVD-filmer både för barn, familjer och vuxna. Här kommer några tips för hemmabion.

 

En dag med Anne Hathaway och Jim Sturgess. Emma och Dexter är tillsammans en dag 15 juli 1988, examensdagen på universitetet. Det blir starten för en livslång vänskap. I filmen följer vi deras förhållande/vänskap varje år på samma dag. Baseras på David Nicholls roman med samma namn.

A Royal Affair med bland andra Mads Mikkelsen och Alicia Vikander. Historien om den engelska prinsessan Caroline som vid 15 års ålder blir bortgift med den schizofrene kung Christian VII. Hennes stöd blir kungens psykiatriker John Struensee vars dröm om en bättre värld för folket hon delar. Men triangeldramat är ett farligt vågspel. Fina miljöer och bra skådespelarinsatser.

Chef är en fransk feelgood-film om en kock som gått från att vara en lysande stjärna på restauranghimlen till att jobba på en restaurang där ägaren inte vill ha förändring. Han slutar sitt jobb och startar upp en foodtruck för att få tillbaka passionen för matlagandet.

 

Arn – tempelriddaren efter Jan Guillous historiska romaner. Detta är den första av två filmer om Arn och Cecilia. Den utspelar sig i Sverige och i Det heliga landet. En historielektion kryddad med kärlek, maktkamp och familjefejder. Värd att se. Den andra ”Arn- riket vid vägens slut” finns också att låna hos oss. Filmprojektet är det dyraste i Skandinavien så här långt.

Frost/Nixon handlar om när president Richard Nixon efter alla skandaler gick med på att låta sig intervjuas av tv-profilen David Frost. Nixon är ute efter att bättre på sitt skamfilade rykte, Frost vill bevisa att han klarar uppgiften. Michael Sheen och Frank Langella är lysande i huvudrollerna. För alla som är det minsta intresserad av politisk historia eller historia över lag.

En oväntad vänskap är en varm komedi som baseras på en sann historia. Det handlar om vänskap och nya möjligheter. Mångmiljonären Philippe är förlamad och sitter i rullstol. När han ska välja en ny assistent väljer han Driss som bara söker jobb för att kunna lyfta bidrag. Mellan de två udda personerna växer en oväntad vänskap fram.


Litteraturens hundar

Nu är det hundarnas tur. I mars fick katterna ta plats men nu är det hundarnas tur. Det ska vara rättvist.

 

 Vår hund Oogy: det är insidan som räknas berättelsen om den lilla valpen vars liv börjat så eländigt. Han hade använts som byte i träningen av kamphundar. Han borde egentligen varit död efter det han varit med om. En skicklig veterinär vill ge den lille valpen en chans. Han adopteras sen av familjen Levin.


 

Boken om Marley, världens mest neurotiska och älskvärda hund. Jenny och John skulle just börja sin gemensamma tillvaro. De var unga och kära, de hade ett litet hus och inte ett bekymmer i världen. Så bestämde de sig för att öva sina föräldratalanger på en hund. In i deras hem kom Marley, en labradorvalp som snabbt växte till en fyrtiofemkilos ångvält. Men lika vilt som han betedde sig, lika obegränsad var hans tillgivenhet. Marley och jag, boken har filmats och finns på dvd.

 

En hunds memoarer  skriven för barn ,men lika underhållande för vuxna, av Carina Wolff-Brandt. Det är hunden Brandy som berättar om sitt liv. Om han vill går han på disco,simmar i simhallen eller tar bussen på nya äventyr.

Ensamma hjärtan och hemlösa hundar  handlar om Rachel som just blivit av med jobbet. Hennes älskade har gjort slut. Då får hon veta att hon ärvt sin mosters tillgångar- ett hus på landet och ett hem för övergivna hundar.... Skriven av Lucy Dillon. Författaren har skrivit fler böcker på temat : hund.

 

När Judith Summers första gången möter Georg, är hon fortfarande lamslagen av sorg. Både hennes man och hennes far har gått bort. Men i samma ögonblick som Georg galopperar nerför trappan smälter hon. Viljestark, bortskämd och dyr i drift som en ferrari tar han snart kommandot över hushållet. Läs mer i Mitt liv med Georg.

Skördefest

I den här boken samsas gamla klassiker med nya, spännande smaker, till exempel gurka diabolo för den modige och lyxiga vinpäron med hallon för finsmakaren. Även Stekta Gröna Tomater är med, liksom Mormors Stora Äppelkaka och en oemotståndlig midsommartårta för alla jordgubbsälskare.

 

Här finns recept med sådant man hittar ute i naturen, kanske på promenaden,
cykelturen eller utflykten. T.ex. fläderchutney, björnbärssaft, maskrosvin, ringblomste,nyponsherry, nässelsoppa, harsyreglass, hårinpackning, ansiktsvatten och kalla kompresser. Man får också lära sig om växtplats, skörd, lagring och tillagning. Det är en kokbok, örtabok, bärbok och syltbok, allt i ett.

 

Allt fler vill veta varifrån råvarorna och smakerna kommer. Primörerna på våren, bären på sommaren, trädens frukter och skogens svamp på hösten. Det man inte äter direkt kan med olika metoder tas tillvara och plockas fram senare under året. Här får vi metoderna för allt från konservering och lufttorkning till ättiksinläggning och mjölksyrejäsning.

 

Här lär man sig inte bara att göra sylt, mos, saft, pickles och chutney utan också hur du enkelt syrar grönsaker, tillverkar must och cider, smaksätter snaps och torkar svamp och örter, många bra knep som kanske mormor och farmor hade full koll på men som har glömts bort under lång tid. Du får information om utrustning till varje konserveringsmetod.

 

Är du nyfiken på örternas läkande förmåga? Då är det här boken för dig
Här får man veta hur man samlar in, odlar, skördar och tar hand om växterna, hur man tillreder örtte, oljor, tinkturer, mjölksyrade grönsaker och annat. Man får också information om hur mananvänder de olika örterna för att förbättra sin hälsa och bota enklare åkommor. Med bokens hjälp kan man bygga ett eget husapotek. Ett 60­tal växter presenteras ingående i text och bild.

 

Läsning för hängmattan

Sommaren smyger sig sakta på. Semestern är här eller närmar sig. En läsupplevelse hör för många semestern till. Här kommer några tips på sommarläsning.Deckare

Syskonparet Lotte och Sören Hammer skriver deckare med köpenhamnspolisen Konrad Simonsen i centrum. "Svinen" är den första i en serie där hittills sex böcker kommit ut. Totalt ska det bli åtta böcker. Syskonen Hammer väver spännande intriger och har ett intressant persongalleri. Perfekt läsning för hängmattan.
Ett annat syskonpar som skriver tillsammans är Anne och Even Holt. Anne är väletablerad författare medan Even är hjärtläkare. Därför är det inte så konstigt att deras första gemensamma deckare heter "Flimmer". Den är en medicinsk thriller som handlar om sabotage av ett chip (hjärtstartare) som opereras in i hjärtpatienter. Fängslande intrig och bra skrivet. Syskonen kommer med sin andra bok i höst.
Deon Meyers kriminalromaner utspelar sig i Kapprovinsen, Sydafrika. "7 dagar" är hans senaste deckare på svenska. Meyer beskriver fascinerande miljöer och hans "hjälte"  Bennie Griessel är mer komplicerad än sina kolleger. "7 dagar" är en riktig bladvänadare med spänning till sista sidan. Har du inte läst Meyer tidigare är det dags under den här semestern.

 

Romaner
De senaste åren har det kommit ut flera romaner med pensionärer i huvudrollen och gärna med en humoristisk underton. Ett exempel är Catharina Ingelman-Sundberg som i "Kaffe med rån" berättar om ett gäng på ett äldreboende. De tar saken i egna händer för att skapa en trevligare tillvaro. Stor underhållning, berättat med värme. Ytterligare en bok om pensionärsgänget har kommit ut.
Att satsa på en klassiker i hängmattan är aldrig fel. Nobelpristagaren Halldor Laxness är en av de stora nordiska berättarna. "Fria män" är hans stora romanepos där han berättar om det hårda livet för isländska småbrukare i början av 1900-talet. Läsvärt som stannar i minnet.
En modern klassiker kan man kanske kalla "Americanah" av Chimamanda Ngozi Adichie. Handlingen spänner över tre världsdelar och femton år. Den är en kärleksroman med ett innehåll som är så mycket mer. Aktuella frågor som ras och identitet är centrala. "Americanah" är perfekt sommarläsning.

 

Liten och stor

 

Är jorden stor eller liten?  I din hand är den stor ,men i rymden är den liten. En filosofisk bilderbok som inte rymmer bara stora och små ting utan även stora och små frågor om livet och döden. Boken är skriven av Josefin Roos.

 

Nils Karlsson Pyssling flyttar in. Han flyttar in under golvet hos Bertil och de två blir vänner. Att bli liten som en pyssling är inget problem för Bertil det är ju bara att peta på spiken och säga......ja vad var det man skulle säga? Jo killevippen. Bertil hjälper till att få det lite mysigare nere hos Nils. Boken är skriven av Astrid Lindgren.

 

Gullivers resor  är skriven av en präst som hette Jonathan Swift. När skeppsläkaren Gulliver lider skeppsbrott hamnar han i flera underliga länder. I den här boken berättas om hur han kommer till lilliputanerna. De är små ,så i deras värld är Gulliver en jätte. Korg efter korg med mat släpas fram och töms i Gullivers mun. För Gulliver är det endast som några få tuggor.Den här versionen är återberättad av Maj Bylock.

 

Om man vill skapa sin egen lilla värld så kan man få tips och inspiration i boken Gör ditt eget dockskåp  skriven av Gunnel Nilsdotter. I boken finns olika modeller på hus. Där finns hus för Barbie,hopfällbart hus,bondgård och slott. Alla med ritningar och instruktioner. Det finns även tips på möbler, belysning och annat smått och gott. Citat ur boken: Enda svårigheten är att vänja "Gullivers-fingrarna" vid det lilla-lilla formatet och" Den som kan glädja sig åt lite, har mycket att vara glad åt."

 

Erotik

Några boktips för dig som gillade Femtio nyanser-trilogin.

Sex and the city möter 50 nyanser av honom beskriver den här boken ganska bra. Lisa lever ett stillsamt liv med sambon tillika barndomsförälskelsen Robert, men hon känner att något fattas. Ett oväntat arv ger henne möjligheten att förverkliga sin dröm att öppna en skobutik, det får henne att förtränga det trista förhållandet.Snart möter hon skådespelaren Carl och äventyret börjar.

 

I den här samlingen med erotiska noveller får vi träffa människor som befinner sig på gränsen för det tillåtna - och över den gränsen. De hämtar sin njutning i det mer eller mindre förbjudna. Lusten att utforska är starkare än hämningar och rädslor.

 

 

En skandalomsusad klassiker som handlar om en kvinna från den intellektuella borgarklassen. Hon gifter sig med en aristokrat som strax efter smekmånaden blir invalidiserad. Så nu är hon Lady Chatterley - ung, rik och adlig - men hon saknar gnistan, passionen och åtrån i sitt äktenskap. När godsets unge skogsvaktare gör entré i hennes liv, dras hon snart in i ett förhållande som ger henne mer fysisk tillfredsställelse än hon någonsin hade kunnat drömma om.

 

I den här novellsamlingen släpper några  kända författare loss sina erotiska fantasier. Deras berättelser vibrerar av erotiska stämningar, från vildaste lusta till den mest finstämda sinnlighet.

 

 

 

 

En klassisk samling med erotiska noveller.

 

 

 

 

 

Vän eller fiende

En oväntad vänskap Fransk film från 2011 som är Frankrikes största internationella publiksuccé hittills. Den handlar om Driss, en ung kille från förorten som just kommit ut ur fängelse, som anställs som personlig assistent till den förmögne aristokraten Philippe. Filmen är baserad på en sann historia och är en varm skildring av hur vänskap kan uppstå helt oväntat mellan helt olika personligheter.
Alan Bennett "Drottningen vänder blad". En charmig, rolig och lättläst bok om när den engelska drottningen upptäcker litteraturen. Fram skymtar en bild av någon som är ganska ensam och som i böckerna hittar vänner och ny livsinspiration.
William Golding "Flugornas herre". En grupp engelska pojkar mellan sex och tolv år kastas iland på en liten  obebodd ö i Söderhavet efter ett flyghaveri. Klimatet gör att de slipper frysa och tillgången på mat är riklig. Men när skräcken tilltar och rivaliteten mellan ledarna ökar, breder rädslan och grymheten ut sig.
Reginald Hill "Hämnden".  Wolf Hadda har gjort en riktig klassresa. Skogshuggarens son har skapat sig en stor förmögenhet, fått titeln sir och gift sig med sin drömkvinna - dotter till ägaren av godset där hans far arbetar. E n dag rämnar allt. Hadda anklagas för det värsta av brott och förlorar heder, familj och förmögenhet. Han dömts mot sitt nekande och börjar planera för hämnd på dem som en gång konspirerade för att få honom fälld ...

 

Några katter i mars

Att det är katten som väljer människa och inte människan som väljer katt det vet vi alla. Liksom att det mesta sker utifrån vad katten finner bekvämast för den själv.

.

Nils Uddenberg blev med katt fastän han aldrig i livet hade tänkt sig att ha något husdjur. En vintermorgon satt det en, som det skulle visa sig, herrelös katt utanför sovrumsfönstret och tittade på honom med stora runda gula ögon. Sakta men säkert nästlade den sig in i hans liv. De känslor hon väcker överraskar honom. Han blir förälskad i denna gråbrunspräckliga dam. Gubbe och katt -en kärlekshistoria

 

Katten Cleo  är berättelsen om hur en katt kunde hjälpa en familj att leva vidare efter en smärsam förlust. Sonen Sam 9 år ville bestämt ha en kattunge. Han vet en katt som just fått ungar. Han håller den svara ungen i sina händer och sen är det bestämt. En vecka senare är Sam borta.Död i en tragisk bilolycka.Ytterligare några dagar senare anländer en liten låda med den svarta lilla Cleo. Helen Brown  heter författaren och berättelsen om Cleo finns bland annat att läsa som e-bok.

 

Gatukatten Bob handlar också om en katt som finns där för att hjälpa när det är svårt. James Bowen har skrivit om sitt liv tillsammans med gatukatten Bob. James hittar Bob svårt skadad i trappuppgången där han bor. James levde ur hand i mun på Londons gator och det sista han behövde var ett husdjur. Ändå kunde han inte låta bli att hjälpa den intelligenta hankatten. Inom kort var de två oskiljaktiga och deras gemensamma liv får såren från det förflutna att långsamt läka. Läs också fortsättningen Mitt liv med Bob.

 

En katt går sin egen väg. Ingen kan välja sina grannar. Öga för öga,tass för tass är en annorlunda spänningshistoria för kattälskare. Och andra. Björn och Sara har köpt ett hus på landet. Efter renovering flyttar de in tillsammans med katten Miszka. Deras grannar Lars och Agneta har en katt som heter Alexander som är mån om sitt revir. Hans revir eller Björn och Saras trädgård är han inte alls villig att ge ifrån sig. Boken skriven av Maria Ernestam.

Litteratur katterna är många men glöm inte bort att nu som då läsa om Pettsson och Findus.  Två mysiga typer i kategorierna katt och gubbe.

Vänskap

 

Delhis vackraste händer handlar om Göran Borg som har blivit lämnad av sin fru, avskedad från jobbet, iväglurad på en charterresa till Indien och drabbad  av diarré. Där ligger han i ett sjabbigt hotellrum i Jaipur när textilexportören Yogi uppenbarar sig. Han tar honom med på en resa till New Delhi där Göran får möta både kärlek och vänskap.

 

Det är vintern 1942 och Leningrad är belägrat av tyskarna. Den sjuttonårige Lev ertappas med att stjäla från en död tysk fallskärmssoldat och i en cell tillsammans med desertören Kolja genomlever han natten i väntan på den oundvikliga avrättningen. Men istället för en kula i nacken tidigt på morgonen får de två männen ett märkligt uppdrag. Den ryske översten behöver tolv ägg till sin dotters bröllopstårta och de får fem dagar på sig att skaffa dem. Om de lyckas, får de behålla livet. Men om de misslyckas verkställs dödsdomen. Det orimliga uppdraget svetsar samman kamraterna

De bästa vännerna Anna och Francesca växer upp i ett nedslitet bostadskomplex i den toskanska kuststaden Piombino. Anna har stora planer för sitt liv, hon ska läsa vidare och bli domare eller politiker. Francesca drömmer om att bli velina, att jobba på tv eller bli modell.

 

Att springa är berättelsen om tolvåriga Emma och Julia. Julia lever i en traditionell kärnfamilj med mamma, pappa och lillebror. Emma med sin ensamstående mamma, Julia är tyst och blyg, Emma högljudd och ständigt pladdrande. Ändå blir de bästa vänner. De sista dagarna på sommarlovet dyker det upp en man på stigen i skogen där Emma och Julia har sitt tillhåll, det blir startskottet för en rad händelser som för alltid förändrar dem.

 

Romaner om öar

I "På stort alvar" samlar Johan Theorin alla noveller som han skrivit om Öland genom åren. De är en blandning av spökhistorier, kriminalgåtor, relationsdramer och rena skrönor Novellsamlingen är en hyllning till den gamla öländska berättartraditionen och är stämningsfullt illustrerad av öländska konstnärer.

 

Det blir en dramatisk sommar i den gotländska byn Kajpe Kviar. Tre män dör med bara några veckors mellanrum. Efter varje dödsfall sitter två kvinnor i ett gammalt kapell och firar med champagne och snittar.
"Svinhugg" är den första av Marianne Cederwalls romaner med Mijam och Hervor i huvudrollerna.
Hon har snickrat ihop en underhållande historia som har glimten i ögat även om handlingen kanske är lite konstruerad.

 

I "Det tredje tecknet" av Yrsa Sigurdardottir hittas en ung tysk student hittas mördad med utstuckna ögon på Reykjaviks universitet. Trots att hans vän, Hugi, grips för mordet är inte hans familj nöjd utan vill utreda mordet vidare. Därför kontaktar de advokaten Þora Guðmunsdóttir för att hon tillsammans med familjens ombud Matthew ska undersöka fallet. En deckare från Island med inslag av trolldom och mystik.

 

Fagerö i sydvästra skärgården är en lycklig liten ö med sju årstider och där det är rena lottovinsten att leva - åtminstone enligt öborna själva. Men en dag hittar Kangarns pojkar en död man ute vid Skogsskär. Allt fler döda driver snart i land. Ingen vet vilka de är, varifrån de kommer och vad som har hänt. "En lycklig liten ö" av Lars Sund är en rolig och sorgsen berättelse om hur människorna i det lilla samhället reagerar inför konfrontationen med främlingarna.

 

Änglar

 

I biblioteket pågår just nu en utställning med änglar och här kommer några böcker på samma tema:

Mette klär julgranen handlar om Mette och hennes mamma som ska klä julgranen. Mette hittar en ängel som hon tycker är fin, så fin att hon pussar och kramar den. Då hörs ett konstigt knak....

Boken om änglar är en faktabok skriven av Andreas Palmaer. Varför har änglar ingen navel? Varför finns det änglar som inte har armar och ben? Varför sover inte änglar på nätterna? Alla dessa frågor och några till får man svar på i boken.

Mer änglar finns det i Änglar finns! som Åsa Lind har skrivit. Även det är en faktabok." Bokmärkesänglar och julänglar. Änglar på tandborstmuggar och tröjor och lakan. Änglar i sånger och dikter och böner och psalmer. De flyger. De svävar. De glittrar! Hela världen är full av änglar! Räddande änglar,goda änglar, fallna änglar, skyddsänglar och änglalika änglabarn. Men finns de verkligen?

En bok för vuxna: Någonstans inom oss  skriven av Kajsa Ingemarsson.Trots ett framgångsrikt yrkesliv och ett till synes lyckligt äktenskap väljer Rebecka att ta klivet över räcket, efter att hon ställt sina märkes pumps snyggt vid kanten. Hon ångrar sitt hopp omedelbart, men går det att ställa allt till rätta.Vid sin sida har hon skyddsängeln Arayan.

Michael Connelly skriver Fallen ängel.  Två personer hittas mördade när sista tåget stannar för kvällen på den lilla järnvägen Angels Flight i centrala Los Angeles. En av dem är advokaten Howard Elias, som gjort sig en förmögenhet på att driva mål om brutalitet och rasism inom polisen. Harry Bosch blir den som får ta hand om det känsliga fallet.

Tema: Böcker som blivit film

Vi har mycket annat än böcker här på biblioteket, bl.a. har vi nästan 500 filmer för både barn och vuxna som man får låna hem på en vecka. Många av filmerna har från början varit en bok som sedan filmatiserats, här är bara några exempel på böcker som blivit film där man kan låna både boken och filmen hos oss på biblioteket.

Boktjuven är en prisbelönt roman skriven av australiensaren Markus Zusak som handlar om flickan Liesel under andra världskriget i Tyskland. Hennes liv förändras när hon plockar upp dödgrävarens handbok på marken bredvid sin lillebrors grav. Det är den första boken hon stjäl menden öppnar upp nya världar för Liesel så snart börjar hon stjäla fler böcker från nazisternas bokbål, borgmästarens bibliotek ja överallt där hon kan hitta dom.

Filmen med Sophie Nélisse, Emily Watson och Geoffrey Rush hade premiär i Sverige i februari 2014. 

Kjell Westö, som nyligen fick Nordiska rådets litteraturpris för romanen Hägring 38, har också skrivit romanen Där vi en gång gått som han fick Finlandiapriset för 2006. Han skildrar där Helsingfors och människorna som bor där under 1900-talets första hälft.  Vi får följa en grupp människor, de flesta från den finlandssvenska medelklassen, några fattigare några rikare. Vi lär känna dem som helt unga, och får följa deras livsöden under 36 år.

Filmatiseringen kom 2011, regisserad av Peter Lindholm, med bl.a. Jessica Grabowsky, Jakob Öhrman och Andreas af Enehielmi huvudrollerna.

En dag är skriven av David Nicholls och handlar om Emma och Dexter som träffas och tillbringar en natt tillsammans efter examen på universitetet. Under natten diskuterar de var de kommer att vara denna dag om ett år och nästkommande år? Sedan får man följa dem kapitel för kapitel varje år vid samma datum tjugo år framåt i tiden.

Boken filmatiserades 2011 med Anne Hathaway och Jim Sturgess i huvudrollerna.

 

Ingen annan kriminell organisation i Europa har så många mord på sitt samvete som camorran i Neapel. Roberto Saviano, som skrivit boken Gomorra, är född och uppvuxen i Camorraland. Han har åkt runt i orterna i regionen och samlat fakta från alla som vågat berätta, han har också infiltrerat arbetsplatser där camorran styr.

Filmen kom 2008 och är regisserad av Matteo Garrone.

 

Tema: Höstens nyheter

Hösten bjuder i vanlig ordning på en rad nya böcker som kan förgylla ruggiga kvällar. Här kommer några tips.

Lars Kepler utkommer med den femte deckaren om Joona Linna. "Stalker" heter den. Populära Kristina Ohlsson kommer med en ny deckare "Lotus Blues" liksom norrmannen Jo Nesbö som i "Sonen" skriver om en professionell syndabock. Mons Kallentoft har skrivit en ny deckare om Malin Fors "Jordstorm".

Andra omtyckta deckarförfattarna som kommer med nya böcker på svenska är Peter May och Deon Meyer.

Fredrik Backman, som skrev "En man som heter Ove" har nu skrivit romanen  "Britt-Marie var här" om att förlora sig, förälska sig och att sparka på det som rullar.

Augustprisvinnaren Lena Andersson är tillbaka med en uppföljare till "Egenmäktigt förfarande". Den heter "Utan personligt ansvar".

En spännande bokhöst väntar. Titta in till biblioteket så hjälper vi dig att hitta just det du vill ha!

 

Tema: Tove Jansson

Den 9 augusti skulle Tove Jansson, författare och konstnär, fyllt 100 år.Listan på böcker för både barn och vuxna är lång. Även en sångtext finns bland hennes alster,Höstvisa. Mest känd är hon för sina mumintroll. Otaliga är de prylar som försetts med bilder på mumindalens invånare. Och alla vet ju att man kan faktiskt avlägga visit i mumindalen...

Hur gick det sen? är bilderboken som handlar om mumintrollet som ska hämta mjölk. Vägen är lång och full av äventyr, så när han väl är hemma igen , har mjölken hunnit surna.

Susanna sitter i gräset och tycker att allt är trist och tråkigt. Hon önskar sig lite farligheter, men som vanligt ska man vara försiktig med vad man önskar...Den farliga resan.

Sommaren är som den brukar i mumintrollets dal, varm och full av trevliga möjligheter.Det lilla djuret Sniff har hittat en egen grotta, en mycket stor händelse. Plötsligt- långt uti mörkret- lyser ett rött öga, det blir större dag för dag. Kometen kommer

En bok för vuxna är  Sommarboken. Den handlar om tre människor som bor på en ö i skärgården. Barnet Sophia, hennes pappa och hennes farmor. Det är  en berättelse om vänskapen mellan en mycket gammal kvinna och en mycket liten flicka.

 

Lästips för sommaren

FÖR BARN
Arne Henning Groenlien: Första fiskeboken
Ut och fiska första gången? Eller är du redan fiskare och vill lära dig mer? När du väl börjat fiska är du fast. Du kommer att vilja fiska varje dag.Många tror att det handlar om tur.Men det handlar också om kunskap. I den här boken får du lära dig allt om fiske. Om utrustningen du behöver och hur du ska använda den.Om hur du hittar fisken och får den att hugga. Du får också lära dig många smarta fisketrick och fakta som inte alla känner till. Leta upp fiskespöet! Där det finns vatten,väntar spännande upplevelser.

Måns Gahrton och Johan Unenge:
Sommarkaos på guldkusten

Det är på sommaren ett hotell lever upp,tänker Roger och Ritva. En sandstrand ska fixas, lovar Roger.En fin annons i turistbladet ska göra resten,enligt Ritva.Isadora ser sin sommarlovs plan grusas-att sova. Och Ingo är orolig över vad hans hemliga gris ska tycka om ett fullsatt hotell. Alla har sina planer för sommaren, men som vanligt blir det helt annorlunda, men sist och slutligen helt okej ändå.

Lin Hallberg: Heddas bok
När Heddas mamma och pappa gör tråkiga saker så får Hedda vara hos mormor och Rufsen istället.Hemma hos mormor är det aldrig tråkigt. Mormor hjälper sjuka djur,men ibland måste mormor göra saker som Hedda och Rufsen tycker är otäcka.Då stannar de utanför och leker.Hedda ska ha världens bästa sommar hos mormor och hjälpa henne med allting.

SPÄNNING
Sara Blaedel: Dödsstigen
Boken börjar med att 15-åriga Sune äntligen ska tas upp i asakultens gemenskap, men när han ser vad det är tänkt att han ska göra flyr han in i skogen där han gömmer sig. Sune blir vittne till att en ung kvinna blir våldtagen och dör av skadorna. Han kan inte berätta för polisen eller någon annan om vad som hänt eftersom han hann svära eden som gör honom till en av de i edsringen där man inte sviker de andra genom att skvallra. Därför håller han sig gömd i skogen för att klara sig. Han blir anmäld som försvunnen och efterlyst, och det är det fall kriminalinspektör Louise Rick tar tag i när hon blir kallad till utredningen.
Allt sker på Hvalsø, där Louise själv växt upp. Vistelsen ger henne en chans att gå till botten med vad som hände då hennes ungdomskärlek Klaus tog livet av sig för många år sedan.

ROMAN I SJUKHUSMILJÖ
Karin Wahlberg: Än finns det hopp
I “Än finns det hopp” är året 1953 och i Sverige härjar polioepidemin som värst. Handlingen utspelar sig i småstaden Ekstad och framförallt på stadens lasarett.  Vi möter bl.a den unga sjuksköterskestuderande Ella-Kristin som ska förlova sig med Carl, snart färdig läkare på samma lasarett. Vi möter också Stina som går på samma skola som Ella-Kristin. Flickorna gör praktik på lasarettet. Dessutom har vi skolflickorna Ulla och Gittan, fulla av drömmar och nyfikenhet. Samt andra läkare, sjuksköterskor, biträden och många, många andra. Det hade kunnat bli rörigt men författaren har löst det genom att presentera alla inblandade i början av boken.
Detta är den första delen av tre kring lasarettet i Ekstad.

ROMAN
Håkan Nesser: Levande och döda i Winsford
En kvinna kommer till byn Winsford i sydvästra England där hon bosätter sig i ett ensligt beläget hus på heden. Hon har med sig sin hund som hon har bestämt sig för att överleva. Kvinnan använder inte sitt riktiga namn. Hon har ett förflutet och en historia. Håkan Nessers berättarkonst briljerar både vad gäller persongalleriet och miljöskildringarna. Bra från första till sista sidan.

KLASSIKER
Väinö Linna: Här under polstjärnan
Varför inte satsa på att läsa en klassiker i solstolen? Linnas trilogi skildrar Finlands historia från slutet på 1800-talet till 1900-talets mitt genom torparsläkten Koskelas öden. Det är fängslande och intressant läsning. Trilogin består av “Högt bland Saarijärvis moar”, “Upp, trälar!” och “Söner av ett folk”.

 

 

Tema: Film för alla smaker

Biblioteket har ett litet men brett utbud av dvd-filmer för utlån. Den här månaden tipsar vi om filmer för vuxna men vi har också ett stort utbud av barnfilmer. Lånetiden på filmer är en vecka.

 

Oceans. En unik undervattensupplevelse av Jacques Perrin för hela familjen. Den tog sex år att göra och ger en unik inblick i livet under vattenytan.

Snäcksamlarna. Bygger på en roman med samma namn av Rosamunde Pilcher. Ett romantiskt drama med Vanessa Redgrave i huvudrollen. Penelope drabbas av en lätt stroke vilket får henne att reflektera över livet och sina tre barn. När barnen får reda på att hon äger en tavla värd en förmögenhet får hon se en helt ny sida av dem.

Ung rebell. Klassisk film med mytomspunna James Dean i huvudrollen. Dean spelar en nykomlingen i stan som känner sig ensam, frustrerad och arg. Filmen gavs ut första gången 1955.

Fyra fantastiska filmer. Peter Gerdehag och Tell Aulin har gjort flera uppmärksammade filmer om människor som lever ett annorlunda liv. Fyra av dem har samlats i en utgåva. De som ingår är ”Bondens tid på jorden”, ”Hästmannen”, ”Den vackraste ön” och ”Kokvinnorna”.

Mitt liv med Liberace. Pianisten Liberace var på sin tid en megastjärna som hade mottot ”För mycket av det goda är underbart!”. Filmen bygger på en självbiografi av Scott Thorson som levde nära Liberace under flera år.

Mannen utan minne. En av Aki Kaurismäkis mest framgångsrika filmer. En man är på väg till Helsingfors för att söka jobb. Han blir rånad och svårt misshandlad. När han vaknar har han förlorat allt inklusive sitt minne. På vägen tillbaka till livet möter han medmänsklighet och den stora kärleken.

Det ligger en vit man i din säng mamma. Fransk film uppmärksammas tyvärr inte så mycket i Norden trots att den har mycket att erbjuda. Det här är en varm komedi om en vit toppchef och en svart städerska. Filmen driver med våra fördomar på flera plan och är mycket underhållande.

Försoning. Bygger på en roman med samma namn av Ian McEvan. Handlingen utspelar sig kring andra världskriget. Den är ett familjedrama om kärlek, lögner och försoning. Filmen stannar länge i minnet efter att du sett den.

 

 

Tema: Vårfix

 Nu dyker vårtecknena upp ett efter ett och med våren kommer också lusten att fixa och göra vårfint i trädgården! Fruktträd ska beskäras, uteplatsen ska byggas eller renoveras och utemöblerna kanske ska få en ny färg till sommarens grillpartyn. Förhoppningsvis hittar man också tid att njuta av ljuset och fågelsången.

Fågelholkar och vanliga holkfåglar är en bok som ger råd om hur du tillverkar holkar och andra bon till ett femtiotal fågelarter. Utöver mått och byggbeskrivningar får du reda på när, var och hur du sätter upp holkar för olika arter. Du får också en inblick i de fåglarnas intressanta familjeliv och vanor. Dessutom kan du läsa om hur trädgården bör vara utformad för att fåglarna ska trivas samt hur du hindrar boplundrande djur att komma åt ägg och ungar i holkarna.

Fågelsång är en helt unik fågelbok för hela familjen. Här finns våra vanligaste, vackraste eller mest färgstarka fåglar i fantastiska färgbilder och med ljud! Med i boken finns en ljudmodul som gör det möjligt att höra fågeln samtidigt som man läser om den och ser på bilderna.

En snickare, en arkitekt och en trädgårds- och interiörfotograf har tillsammans skrivit Stora terrassboken, en bok för alla villaägare som längtar efter den perfekta terassen. Boken är indelad i tre kategorier, planering av terassen, hur man bygger terassen och så slutligen tips på hur man inreder sin terass på bästa sätt, med allt från möbler till blommor.

I boken Runåbergs fröer kan man läsa om hur man odlar grönsaker och blommor från frö på ett så miljövänligt sätt som möjligt. Det finns tips på gamla inhemska sorter som är värda att bevara och utländska alternativ som passar extra bra i vårt klimat. Boken tar upp ca 250 frösorter. För varje sort finns information om förkultivering, tid för sådd, odlingstid, ursprung, latinskt namn, beskrivning, smak, användningsområde och skörderesultat.

Växthus och uterum är namnet på en bok full av drömmar. Här får man veta hur man gör för att få sitt växthus precis som man vill ha det.


Tema: Framtid

 

Hur ser framtiden ut? Ja det vet vi först efteråt. Det finns några gemensamma drag i några av böckerna om framtiden som finns på hyllorna i biblioteket. Det som är skrämmande tydligt är att en global översvämning är att vänta i framtiden. Världen styrs stramt och enväldigt av några få länder/personer. Även sjukdomar kan användas av de som bestämmer ,som ett sätt att ta kontroll över världen och människorna.

I triologin av Ally Condie, Matchad,Korsad och Utvald  bestämmer samhället alltAllt finns i datorn som räknar ut vad du behöver av mat,vila och motion. Datorn hittar den perfekta partnern och bestämmer även att, den dag man fyller 80 ska man dö. Tyvärr är inte människorna nöjda med detta, så en revolt är oundviklig.

Ett annat äventyr i framtiden är Piraternas fånge, av Emily Diamand.Där ligger världen till största delen under vatten. Men här har teknik och datorer fallit i glömska.Maskinerna rostar sönder och människorna lever i skräck för blodtörstiga pirater på haven. Fortsättningen heter Piraternas skatt.

Legend  av Marie Lu handlar om Day och June. Day är en efterlyst brottsling som gång på gång genom list och styrka kommer undan. June är föräldralös och bor med sin bror som jobbar åt samhället. Day anklagas för att ha dödat Junes bror. June bestämmer sig för att till varje pris fånga och straffa Day. Allt ställs dock på ända när hon träffar Day och blir handlöst förälskad.

Suzanne Collins  har skrivit den omåttligt populära triologin Hungerspelen. De tre delarna heter Hungerspelen,Fatta eld och Revolt. Från varje distrikt väljs två ungdomar i ålder 12-18 ut, och skickas iväg för att tränas och visas upp. De måste få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem.

Eoin Colfer  har skrivit Parasiterna. Cosmo Hill 14 år har väntat länge på ett tillfälle att fly från institutet för föräldrahandikappade pojkar. När chansen kommer tvekar han inte.Men det går snett.Cosmo känner hur livet sugs ur hans kropp av en märklig blå varelse. Plötsligt dyker ett gäng barn upp. De räddar hans liv.Tillsammans med dem börjar Cosmo ett nytt liv.

Tema: Kända personer om sitt liv

 

 

En trend de senaste åren är att allt fler kända personer skriver biografier eller romaner. De kommer också högt upp på topplistan över lånade böcker.

Den kanske mest omskrivna är Zlatan Ibrahimovic ”Jag är Zlatan”. En bok som även lånas mycket i Finströms bibliotek.
En annan kändis från fotbollsvärlden är Sven-Göran ”Svennis” Eriksson som kom ut med ”Svennis” i höstas. Den ger en inblick i livet bakom tidningsrubrikerna och ”Svennis”  ger också sin syn på de skandalar har varit inblandad i.
”16 rader” heter rapparen Petters biografi. Hans riktiga namn är Petter Alexis Askergren och han är Sveriges hiphop-kung. Titeln kommer från att verserna i hiphopen oftast är 16 rader. Petter berättar historierna bakom sina sångtexter och vägen från att vara en skolelv som inte klarade svenskan till att få pris på Grammisgalan som Sveriges bästa textförfattare. En fantastisk resa.
Helt färsk är Mick Walls biografi om hårdrockarna i AC/DC. Bandet har sålt över 200 miljoner album och gett mer än 10.000 konserter. Stommen består av de tre bröderna Young. ”AC/DC – Helvetet är tomt och alla djävlar är här” bjuder på en unik inblick i bandets skandalomsusade historia.
”Jag är Malalah – flickan som stod upp för rätten till utbildning och sköts av talibanerna” berättar om en ung flickas modiga kamp. Malalahs öde gick som en löpeld över världen när hon, 15 år ung, utsattes för ett mordförsök av talibantrogna 2012. Malalah Yousafzai, från Pakistan, har efter det talat inför FN:s generalförsamling och blivit nominerad till Nobels fredspris. Vi har också imponerats av henne när hon deltog i tv-programmet ”Skavlan”.
Fiona Carnarvon har skrivit biografin ”Lady Almina och verklighetens Downton Abbey. Boken är ett porträtt av Almina Carnarvon som legat till grund för den fiktiva karaktären Cora Crawley. Här ges en inblick i Lady Alminas liv, bland annat hennes initiativ att öppna sitt hem för sårade brittiska soldater under första världskriget. Vi får också veta hur det gick till när hennes  man var med  upptäckte Tutankhamuns grav 1922.

 

Tema: Ryssland

 

 

Ryssland är ett land som på ett eller annat sätt alltid känns aktuellt. Just nu kanske de flesta tänker på sport och OS när man tänker på Ryssland eftersom OS går av stapeln i Sotji i Ryssland i februari 2014. När det gäller litteratur kanske man ofta tänker på de stora klassikerna som Krig och fred av Tolstoj eller Brott och straff av Dostojevskij, men det finns även en hel del modern litteratur skriven av ryska författare eller som utspelar sig i Ryssland.

Aleksandra Marinina är en rysk deckarförfattarinna som har fått fyra av sina böcker översatta till svenska. Huvudpersonen i hennes deckare är en kvinnlig kriminalare, Anastasia Kamenskaja, som jobbar som analytiker vid Moskvapolisen. Böckerna innehåller en blandning av brott, politik och kärlek.

En annan rysk författarinna är Ljudmila Ulitskaja, hon började sin karriär som genforskare men efter att hon blivit arbetslös började hon skriva berättelser och räknas nu som en av Rysslands mest framgångsrika och trendiga författare. En av hennes böcker som är översatt till svenska är Sonetjka, den handlar om den 20-åriga kvinnan Sonja och hennes liv. Sonja lever i böckernas värld och sin arbetsplats har hon i bibliotekets källare. En dag träffar hon konstnären Robert Viktorovitj. Två veckor senare gifter de sig, flyttar till en förort till Moskva och får dottern Tanja.

En annan läsvärd bok är Hundpojken skriven av Eva Hornung, författarinnan är från Australien men handlingen i boken utspelar sig i Ryssland. Det handlar om den fyraårige pojken Romotjka som överges av sin mor i en kall rivningskåk i utkanten av Moskva. Han söker sig till en flock förvildade hundar som skyddar honom mot kölden och lär honom att skärpa lukt- och hörselsinnena så att han snart kan delta i jakten på råttor, mullvadar och fåglar. Han börjar röra sig som en hund, tänka som en hund och när han råkar möta sin spegelbild ett par år senare blir han chockad över att inte se en hundgestalt.

Om man är mer intresserad av fakta än romaner kan man pröva på Mannen utan ansikte av Masha Gessen som handlar om rysslands president Putin, eller boken De är inte kloka, de där ryssarna skriven av Svenska Yle:s korrespondent Anna-Lena Laurén. Hon skriver om dagens ryska samhälle, om ryssar och kärlek, ryssar och vänskap, ryssar och pengar.

 

Tema:Jul

"Fem i åtta öppnar vi barnens adventskalender." Så presenterades det allra första programmet i något som skulle komma att bli ett årligen återkommande evenemang och en tradition i radions och televisionens historia- Julkalendern. Året var 1957. Alla minns vi någon,Teskedsgumman,Mumintrollen,Fem myror,Albert och Herbert, Trolltider.....

Bakom varje tv-inspelning och radio program finns såklart ofta en bok.

Sunes jul skriven av Sören Olsson och Anders Jacobsson blev julkalender 1991.Familjen Andersson ska fira jul och det ska ske enligt tradition. Det ska bakas,pyntas och ätas julbord. Julklappar ska köpas, och Sune tycker att det är ett livsfarligt uppdrag, att köpa en tjejgrej till Sophie.

Man ska inte lova för mycket.Så tänkte gubben Pettsson ofta sedan han lovat katten Findus att tomten skulle komma på julafton. Men det finns ju ingen tomte tänkte Pettsson. Och så bestämde han sig för att i hemlighet bygga en tomte. Tomtemaskinen av Sven Nordqvist var julkalender 1993.

 

År 2000 var det Ronny och Julia  av Måns Gahrton och Johan Unenge, som sändes i tv. Ronny och Julia bor grannar. Deras familjer är väldigt olika. Julia sitter och funderar på en julklapp till Ronny. Det måste vara något alldeles speciellt. Och vad Julia inte vet, är att i grannhuset sitter Ronny och grunnar på vad han ska ge till Julia...

Atom-Ragnar och Snömannen och Kaspar,Atom-Ragnar och gäddkungen  blev år 2001 julkalender under namnet Kaspar i Nudådalen. Kaspar bor hos sin morfar medan föräldrarna är utomlands och försöker göra något åt världseländet. Morfar tycker inte att de är riktigt kloka.Världseländet rår man inte på.Det är som vädret,säger han. Böckerna skrivna av Mikael Engström.

 

Mila är nio år och har en klump i magen. Mamma har träffat en kille. Mila vill inte alls ha honom i sitt och mammas liv. Särskilt inte på julafton. Ilsken meddelar hon att det enda hon önskar sig i julklapp är en riktig jul, när det bara är dom två som vanligt.För säkerhets skull skriver Mila en önskelista till tomten. Tomten skickar Elfrid Nilsson,världens lataste nissa till Mila. Hon ska hjälpa Mila att få en riktig jul. Elfrid och Milas riktiga jul av Pernilla Oljelund. Julkalender 2007. Fristående uppföljare heter Elfrid och Leos bästaste jul.

 

I år kommer vi att få njuta av "Barna Hedenhös uppfinner julen". Författare till böckerna om Barna Hedenhös är Bertil Almqvist.

Tema: Vinter i Norden

 

 

Vinter är temat för årets Nordiska biblioteksvecka 11-17 november. Därför tipsar vi den här månaden om några nordiska böcker med anknytning till årets kallaste årstid.
Johan Theorin har skrivit fyra böcker om Öland, varje utspelar sig en årstid. Vintern är tiden för ”Nattfåk”  som handlar om en familj som har flyttat från Stockholm till en gammal ödegård på Öland. Det cirkulerar en del hemska sägner om stället och snart börjar det hända svårförklarliga saker. Som vanligt bygger Theorin upp stämningar som fängslar läsaren.
Nyutkommen är Philip Teirs ”Vinterkriget”.  Huvudpersonen  är 60 år,  familjefar och aktad akademiker i Helsingfors. Som ung var han en stjärna inom sitt fält men nu går det trögt. När en f.d. student, kontaktar  honom  för att göra ett födelsedagsporträtt i Helsingin Sanomat väcks något till liv i honom. Under några vintermånader vänds familjens liv upp och ned.
I romanen ”Snöängel” av Anna-Karin Palm får läsare följa den unga föräldralösa Hedvig när hon rör sig genom staden och sammanstrålar med vänner och okända.  Romanen utspelar sig i Stockholm vintern 1985-86. Vi träffar grannarna Henning och Elsa, konstnären Gabriel som omedelbart blir förälskad, väninnan Aisha, historikern Axel, Jenny och Gustav från Café Opera.
Om du är sugen på en deckare i vintermiljö kan du välja Åke Edwardsons ”Den sista vintern”.  Den är den tionde boken med kriminalkommissarie Erik Winter i Göteborg. En decembermorgon anländer en polispatrull till en våning i Vasastan där en kvinna ligger kvävd bredvid sin man. Mot sitt nekande grips mannen. Inom några dagar sker ett identiskt mord.
Äventyraren Christer Bouch har i ”Grönland tvärs” skildrat den första finländska expeditionen som på skidor och med hundspann korsade den grönländska isen 1966.

Tema: Pyssel

Hösten är den perfekta tiden på året att pyssla. Nu finns massor av pysselmaterial att hitta ute i naturen och det svala vädret och de mörka kvällarna gör att det är mysigt att sitta inomhus. I de här böckerna och tidningarna kan man få inspiration och tips på vad man kan hitta på att göra.

Sabine Lemire har skrivit boken 365 ting du kan lave med dit barn, boken är på danska men det finns utförliga bilder och korta beskrivningar så man förstår bra hur man ska göra ändå. Här finns kreativa pysselidéer och aktivitetsförslag, på sånt kan kan göra tillsammans med sina barn och sånt man kan göra åt sitt barn.

Hos oss kan man också låna en tidning som heter 101 nya idéer, den kommer ut med fyra nummer per år och man får låna alla nummer, utom det nyaste, i fyra veckor. Det är en perfekt tidning för dig som är  kreativ och tycker om att skapa. Man kan t. ex. få tips och idéer om hur man gör egna smycken, virkar en filt, målar schabloner, gör egna fina festdekorationer och mycket mer.

Småslöjd är en lite annorlunda pysselbok som innehåller 20 roliga och inspirerande slöjdprojekt som barn kan slöjda tillsammans med vuxna. Mellan beskrivningarna av projekten kommer det fantasieggande berättelser om traditioner, skrönor och hiskeliga väsen.

I boken Pyssel De Luxe är alla pyssel funktionella, från glamourösa leopardplånböcker till vackra tårtfat och uppskattade gårbortspresenter. Den här boken är perfeket för dej som tröttnar på att tillverka egna armband av plastpärlor och vill ha tips på lite annorlunda pyssel.

I Underbara Clara - vintagepimp och hemmafix får man veta allt om hur man förvandlar ett hus till ett hem. Här kan man lära sig hur man gör det perfekta lapptäcket av gamla nötta kökshanddukar, hur man enkelt klär om sin favoritfåtölj och mycket mer. Pyssel och inredning är författarens största intressen vilket även boken speglar. Vi får också läsa om hur författaren tycker att vi bör förvalta vår jord på bästa sätt.

Tema: Spöken

 

 

När höstmörkret sänker sig över norden,känns det helt rätt att skrämma upp sig lite med en bok om spöken,vålnader, andar och dimmiga gravgårdar. Gärna tänder man ljus och eldar i kakelugnen medan man läser. Inte klokt egentligen att man frivilligt skrämmer upp sig själv, men så är det och har genom tiderna fungerat så. Alla minns vi väl barn och ungdomens övernattningar hos kompisar. Några spökhistorier hörde liksom till och sen var den nattsömnen glömd. Här några förslag att skrämma upp sig med:

Dan Höjer har gett ut ett antal böcker med korta spökhistorier från olika delar av Sverige, Sveriges mest blodisande spökhistorier, Sveriges mest skräckinjagande spökhistorier o.s.v I dem får man också spökfakta som berättar mer om bakgrunden till berättelsen.

Från Danmark kommer Kenneth Bögh Andersen som också skrivit fler böcker som innehåller korta spökhistorier. Svart cirkus och annat hemskt, Dödens sång och annat hemskt,,Gå vilse och andra spökisar, Evig hämnd och annat läskigt.

Yvonne Hoffman från Finland har skrivit boken  Ögonen och andra spökhistorier. Hon säger"Jag tror inte på spöken, men jag är rädd för dem" Boken innehåller fjorton historier.

Tema: Höstens nya böcker

 

Flera populära författare kommer ut med nya böcker i höst. Här ett litet urval.

Jonas Jonasson, som skrev ”Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann”, kommer med en ny bok i slutet av september. ”Analafabeten som kunde räkna” är skriven i samma stil som boken om hundraåringen.

Magdalena Grafs ”Mitt perfekta liv” kom ut i slutet av sommaren. Hennes förra biografi ”Det ska bli ett sant nöje att döda dig” har varit populär bland våra låntagare. Den här gången är det en mer positiv och underhållande historia som berättas.

Johan Theorin avslutar sin romansvit om de fyra årstiderna på Öland med ”Rörgast” som ges ut  i oktober. Hans första roman ”Skumtimmen” har filmatiserats och har premiär i höst.

Tamara McKinley har skrivit en ny efterlängtad roman ”Eldhärjad” som utspelar sig i Australien efter andra världskriget. Utkommer i november.

Mons Kallentoft fortsätter sin serie med deckare om kriminalinspektör Malin Fors. ”Vindsjälar” utkommer i oktober.

Fredrik Backmans ”En man som heter Ove” är en av de mest uppmärksammade debuterna på senaste år. I september kommer ”Mormor hälsar och säger förlåt”. Den handlar om livet, döden och en mormors kompromisslösa kärlek men också om rättigheten att vara annorlunda.

 

Tema: Till sjöss

 

 

Gissar att jag inte är ensam om att längta ut på sjön den här tiden på året. Det finns väl inget härligare än att en solig, varm och lagom blåsig dag packa picknickväskan direkt efter frukosten, sätta sig i båten och fara iväg utan något annat mål än att hitta en fin klippa eller vik att lägga till vid. Äta sin picknick, ta ett dopp och soltorka på det varma berget. Här är några böcker som kan inspirera eller som man kan ta med och läsa.

Med boken Barn ombord är det större chans att er båtutflykt blir lyckad. Här har man samlat många erfarenheter av båtliv med barn och i boken finns tips om förberedelser, tidsfördriv och recept. Idéerna finns för barn i olika åldrar och även vuxna har fått ett avsnitt med praktiska tips för livet på en båt.

En bok som kan vara bra att läsa före man ger sig ut på sjön är Väder och vind till sjöss av Lars-Göran Nilsson. Här beskrivs lågtryck och högtryck, vilka vindar och väder de skapar, åska och blixtar, dis och dimma, sjöbris, vågor, strömmar, vattenstånd, tidvatten och hur vinden påverkas av geografin och topografin. Man får även lära sig mer om väderprognoser och hur man ska tolka dem. Lars-Göran Nilsson har också varit med och skrivit boken Sjörapporten där man får läsa mer om de platser man hör om i sjörapporten i radion.

Inspiration till sommarens alla pciknickar och utflykter får man i boken Äntligen picknick av Sylvia Danielsson. Hon har här samlat idéer till strandpicknick, utflyktsmat på promenaden i skogen eller vid havet, båtlunch och cykelmat.

Under de senaste åren har nytt intresse väckts för författarinnan Maria Lang och flera av hennes böcker har nyligen kommit i nyutgåva. En av dom är boken Mördaren ljuger inte ensam som utspelar sig på Ön i sjön Uvlången i Bergslagen. Här har Rutger Hammar och hans fru sommarstuga och bjuder under en sommarhelg in en handfull gäster för att umgås, bada och segla. När en av gästerna, Puck Ekstedt, under en promenad överraskas av ett skyfall och tvingas fly in under en gran gör hon ett makabert fynd: en av Hammars gäster ligger där strypt med en röd sidenscarf om sin hals.                                      

 

Tema: Sommarlov

 

 

Sommarlov, alla skolbarns favoritord.Solen lyser, åtminstone för det mesta, sovmorgon,bad och jordgubbar. Spännande äventyr från morgon till kväll. Kanske sommarjobb för en del. Under en sommar kan man hinna med mycket. Ett är säkert, under sommarlovet är det inte som under resten av året.

 

Vinni ska vara hos sin Pappa på söndag. Det tar sin lilla tid innan Vinnis fröken förstår att söndag är något mer än en veckodag. Det är ju ön där Vinnis pappa bor. Vinnis pappa skriver om böcker i tidningar. Det har han gjort i många år. Han läser en massa böcker och sen skriver han vad han tycker om böckerna i en tidning.Olle bor också på ön.Olle är Vinnis kompis.Olle räddar Vinni från attt ramla ner från Utsiktsberget på själva midsommarafton. Det är Petter Lidbeck som skriver om Vinni.

Susanna Alakoski skriver om Tiia och Peggi i boken Guldfisken. Tiia har ett sommarjobb. Hon ska passa antikhandlare Mörners guldfisk och vattna hennes kaktusar. Tiia har lovat att gå dit ensam men såklart följer Peggi med. Och Harri och Jacob. Guldfisken lär sig pussas och får smaka både chips och glass. Men att ta hand om guldfiskar och kaktusar är inte så lätt som man kan tro...

 

Spöken och spioner är den första boken i serien om kusinerna Karlsson, skriven av Katarina Mazetti. Fyra kusiner ska var hos sin moster Frida under sommarlovet. De ser fram emot härliga veckor med bad,lata dagar och god mat. men snart börjar mystiska händelser inträffa på ön. Saker försvinner och underliga ljud hörs i natten.....

 

I Skärgårdsmysteriet av Marika Stolpe och Jeppe Wikström bygger barnen  Max och Sofia en flotte för att kunna leta efter den försvunna skatt de fått höra talas om. De hittar en skattkarta som ska leda dem till skatten och de börjar sitt stora äventyr...En underbar bok med fantastiska bilder.

 

För lässugna ungdomar kan jag rekomendera Ensamma på sommarön. av Eva Swedenmark. Johanna har slutat åttan och det är äntligen sommarlov. Nu väntar fyra härliga veckor i skärgården med familjen. Men allt är inte som vanligt. Johannas föräldrar har skilt sig och för första gången ska mamma inte vara med. Det känns jättekonstigt. Och pappa verkar ha tankarna på någon annan. På ön finns Leon från Frankrike. Kanske han kan göra sommarlovet till något speciellt....

 

Tema: Lättsmält i vårsolen

 

 

Äntligen har våren kommit på riktigt till vår vackra ö. Vårkänslorna spirar i kroppen och man blir sugen på att sitta ute i solen med en bra bok som sällskap.

Shetlandsöarna är miljön för fyra deckare signerade Ann Cleeves. Varje bok utspelar sig under en årstid. "Svart som natten" är den första och i den andra, "Rött stoff", är det vår på öarna. Cleeves beskriver ögruppen på ett distinkt sätt och visst känner man som ålänningen igen vissa fenomen som finns i småskaliga samhällen. Deckarna passar även den som normalt inte är så förtjust i spänningslitteratur.

Stig Claesson bjuder alltid på underfundiga och tänkvärda berättelser som ofta har lite udda karaktärer i huvudrollen. Så är det också i "Eko av en vår". Konstnären Adam möter postkassörskan Eva. Kring dem spinner Claesson en berättelse om kärlek tecknad med ömhet och vemodigt allvar.

Underhållande och lättlästa är också Karin Brunk Holmqvists böcker som blivit omåttligt populära. "Rapsbaggarna" handlar om två bröder på landsbygden som plötsligt befinner sig i händelsernas centrum. Många dråpliga inslag och ett härligt persongalleri gör att man läser med ett leende på läpparna.

Serien om Damernas detektivbyrå i Botswana är inga vanliga deckare. Alexander McCall Smith skriver om landets första kvinnliga privatdetektiv Mma Precious Ramotswe på ett underhållande sätt samtidigt som läsaren får en inblick i livet i Botswana. Hittills har tolv böcker om den kvinnliga detektiven getts ut på svenska. Tre av filmerna som är baserade på böckerna finns att låna på biblioteket.

 

Tema: Trädgård

 

 

Även om isen ännu är tjock och snön fortfarande ligger djup på de flesta ställen börjar det nog klia i fingrarna på många av oss att få börja med årets trädgårdsarbete. Under tiden som vi väntar på att trädgården ska smälta fram kan vi i alla fall läsa och låta oss inspireras av trädgårdsböcker av olika slag. Bara drömma oss bort med hjälp av vackra bilder eller göra storslagna planer för vad vi vill göra i vår egen trädgård det här trädgårdsåret.

Hannu Sarenström är en älskad inspiratör vad gäller trädgårdar, han är författare, fotograf, trädgårdsinspiratör, tv-personlighet, matlagare och magiker. Två av hans fantastiska trädgårdsböcker är den alldeles nyutkomna Lundens skugga, här beskriver han sitt favoritämne i trädgården, den ljuva skuggan. Hannu menar att det som gör lunden så makalös är att den börjar blomma långt före perennrabatterna ute i solen, de flesta lundväxterna slår ut när trädkronorna fortfarande är nakna och ljuset hittar ända ner till marken. Den andra boken är Trädgårdsvisioner som är en personlig betraktelse över trädgårdens glädjeämnen och vedermödor. Den bygger på Hannus egna tjugoåriga erfarenhet av trädgårdsarbete.

En annan författare och trädgårdsinspiratör är Kerstin Engstrand. För dom som inte har tid eller lust att lägga ner alltför mycket tid på trädgårdsarbete är hennes böcker Latmansträdgården och Nybörjarens lata trädgård perfekta.

Fler och fler vill börja odla sina egna grönsaker, råd och tips för bästa resultat kan man bl.a. få från Grönsaksodling av Lena Israelsson och Den lättskötta köksträdgården av Clare Matthews. Tips om lite annorlunda köksväxter att odla får man i Mary Kuusistos bok Djungelgurka, isört.

När du har tröttnat på faktaböckerna men ändå vill läsa om trädgård är Ödelagd av Henrik Valentin och Blomsterspråket av Vanessa Diffenbaugh två tips på romaner med trädgårdsinslag.

 

Tema: Fantasy


En värld att älska eller hata. Lite så är det nog, antingen eller... Vill man läsa om vanliga människor och deras vanliga liv ska man nog välja något annat än fantasy böcker. Fantasy världen kryllar av mystiska varelser, andra världar och magiska föremål. Odjur ska besegras och gåtor ska lösas. Allt kan hända och man vet aldrig vad som kan komma i ens väg....

 

En tidig fantasy författare var C.S Lewis som skrev sju böcker om Narnia. Barnen som gick genom ett klädskåp och kom till en annan värld. Böckerna läses av barn och unga ännu i denna dag, och har filmats.

Filmats har även de sju böckerna om Harry Potter. Skrivna av J.K.Rowling. Pojken som vuxit upp hos sin moster och hennes familj, under allt annat än trevliga omständigheter. Han får börja i trollkarlsskolan Hogwarts. Vi får följa honom genom alla svårigheter att besegra, den som inte får nämnas vid namn. Till sin hjälp har han de två vännerna Ron och Hermione.

Jo Salmson har skrivit inte mindre än tre olika fantasy serier bland annat serien om Tam-tiggarpojken. Tam blir utvald av draken Sky och får börja utbildningen till drakriddare. Alamandrarnas återkomst och häxfolket heter de två andra serierna.

Lise Bidstrup har nyligen varit på besök i Finström. Hon har skrivit en serie som heter dvärgarna från Terra. Plötslig försvinner barn och ungdomar spårlöst. Ingen vet vart. Martin är en av de försvunna.Han sitter vid datorn när plötsligt hela huset skakar till. Efter flera skakiningar dras Martin plötsligt ner i underjorden. Där bor dvärgarna. Vad vill dom? Vad ska de ha barnen till?

En annan fantasy författare som vi har haft på besök i Finström är Niklas Krog.Han har skrivit böckerna om Tann, som tillsammans med skogsflickan Aina och Bladhus ger sig ut på vådliga äventyr. Han har också skrivit två  lättlästa fantasy böcker som handlar om Joar och Mira. Det mystiska skeppet och Det magiska molnet, heter de böckerna.Böckerna har fantastiskt vackra bilder.

 

Tema: Australien

Australien har varit aktuellt i nyheterna på grund av alla bränder och klimatvariationer nu i början av 2013. Det finns ett rikt utbud på bra läsning där händelserna utspelar sig down-under. Både barn och vuxna kan hitta nya favoriter och läsupplevelser från den australiensiska kontinenten.

 

Tamara McKinley bor i England men är uppväxt i Australien där de flesta av hennes romaner utspelar sig. Hon är populär bland våra låntagare och vi har flera böcker av henne. En är  Gryningstimmen, en fängslande romantisk familjeroman om kärlek, sorg och hemligheter. Handlingen utspelar sig i olika tidsplan. Fleur och Greg MacKenzie tycks ha fått allt. De är unga, vackra, framgångsrika och förälskade. Men det finns ett känsligt problem. Fleur får ett oväntat arv där bland annat en gammal ranch ingår. Hon bestämmer sig för att undersöka vad hon blivit ägare till.

En riktig australiensisk klassiker är förstås Törnfåglarna av Colleen McCullough. Den gick även som en populär tv-serie på 1980-talet.

Strandsatt där Lucy Irvine skriver om sitt år på en ö norr om Australien är klart läsvärd. Något av en modern Robinson Crusoe-berättelse.

Doris Pilkington har skrivit ett skakande dokument om ett skamligt kapitel i Australiens nutidshistoria nämligen behandlingen av aboriginerna och framförallt av deras barn. Rabbit proof fence är den sanna berättelsen om tre flickors flykt genom Australiens vildmark. Den har även filmatiserats.

Författaren John Marsden skriver för ungdomar och bland hans populära böcker  finns serien I morgon när kriget kom, om ungdomar som blir motståndsmän (och -kvinnor) i ett krigsdrabbat Australien.

 

Kontakt

Finströms bibliotek
tfn 018-41470
biblioteket[a]finstrom.ax

Öppet
måndag–onsdag kl 12.00-20.00
torsdag kl 10.00-16.00
fredag kl 10.00-14.00
Under juli månad är biblioteket stängt på fredagar.

Meröppet med självbetjäning
alla dagar kl 09.00-21.00

 

Site by Strax Online, Powered by Lemon